CHOOSE TRAINING
Калин Серапионов :: 09.05 - 08.06 :: 2014

Работата на Калин Серапионов (р. 1967) е втората от проекта VIDEOCAVE с куратор Мария Василева, който предоставя място за видеоинсталации – специфичен дял от съвременното изкуство, комуникиращ с конкретната среда. Тя е създадена специално за пространството на Contemporary Space, Варна и е съобразена с неговите архитектурни характеристики и излъчване.

Авторът заимства заглавието от високотехнологичните фитнес уреди, които предоставят възможност за избор на програма. На почти роботизираното всекидневие на съвременния човек, което се състои от правенето на непрекъснати избори, художникът предоставя нови възможности – за вглеждане в света, който преминава покрай нас и често остава незабелязан.

Инсталацията се състои от три синхронизирани прожекции. Всички те използват реални кадри, заснети по улиците на големия град. Светещи цветни реклами се редуват със статични кадри на застинали сгради. Хаосът от елементи, светлини и контрасти постепенно се подрежда и оформя един общ тотален образ. Сред него се промъкват кадри от традиционни за днешния ден начини на забавление и прекарване на свободното време, които подсилват усещането за клиширания начин на живот.

Звукът е специално създаден от Ангел Симитчиев, за да подчертае изкуствеността на средата, но и за да създаде общ ритъм, в който тези толкова различни изображения могат да заживеят заедно.

Този проект продължава търсенията на Калин Серапионов, започнати във видеото „Колкото далеч, толкова близо” (ИСИ – София, 2013), в което лунното затъмнение е съпоставено със светещите реклами, символизиращи консумеризма. Професионалните интереси на художника днес се отдалечават от популярния документалистки подход и се насочват към създаване на мощна и силно въздействаща визия, която едновременно използва достиженията на съвременната реклама, но и се отнася критично към клишетата, които тя създава.

Авторът благодари на Мария Василева, Владия Михайлова, Димитър Дилков, Спиро Петров, Темелко Темелков, Playground, Ева Стоилова, Васил Атанасов, Фитнес център “Славия – Спортес”, Илинка Чергарова, Теодора Спасова, Йоан Гълъбов, Дими Солаков, Ирена Солакова, Георги Николов, Ангел Симитчиев, Димитър Апостолов и Кирил Янакиев за съдействието при реализацията на произведението.

За повече информация моля последвайте линка по-долу:
www.serapionov.info

Изложби