MOVING STILLS
Триша Зиф :: 24.10 - 09.11 :: 2019

CONTEMPORARY SPACE и ФОТОСИНТЕЗИС ВАРНА
предстaвят изложбата

MOVING STILLS
филми за фотография от Триша Зиф
24 октомври – 9 ноември 2019

Откриване
24 октомври, четвъртък, 19:00
в присъствието на куратора на изложбата
Contemporary Space, ул. Марко Балабанов 23, Варна

Куратор
Надежда Павлова

По покана на Contemporary Space, галерия Синтезис ще гостува във Варна с изложбата „Moving Stills – филми за фотография от Триша Зиф“. Тя е фокусирана върху четири от филмите на известната режисьорка: „Чеволюция“ (2008), „Мексиканският куфар“ (2011), „Човекът, който видя твърде много“ (2016) и „Уиткин и Уиткин“ (2017). Те разказват историите на четирима фотографи: Алберто Корда, Робърт Капа, Енрике Метинидес и Джоел-Питър Уиткин. Изложбата ще бъде показана паралелно в пространствата на Contemporary Space и Фотосинтезис Варна.
Изложбата е продължение на тематичния модул „Кино и фотография“, в който галерия Синтезис показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест.
Изложбата Moving Stills включва емблематични кадри на световноизвестните фотографи Робърт Капа, Герда Таро, Дейвид „Чим“ Сиймор, Алберто Корда, Енрике Метинидес и Джоел-Питър Уиткин, както и документи, плакати и артефакти, свързани с филмите на Триша Зиф.

Като част от съпътстващата програма на изложбата, в Contemporary Space ще бъдат прожектирани филмите: „Чеволюция“ (2008), „Мексиканският куфар“ (2011) и „Човекът, който видя твърде много“ (2016).
„Първите ми филми като документалист са посветени на застиналия образ. Филми, които говорят за фотографията, разказват историите на фотографите. Как виждат, мислят и се държат те и как техните образи са видени и разбрани по света. Неподвижното изображение ме отведе до филма. Използвам езика на киното, за да се взра в спокойствието на мига“ – споделя Триша Зиф.
Първият ú филм, вдъхновен от фотографията, е „Чеволюция“, поглед към най-известния портрет на Ернесто Че Гевара, който историкът на изкуството Дейвид Кунзъл описва като „Мона Лиза на фотографията“. Той е заснет през 1960 г. от Алберто Диаз Гутиерес, известен кубински фотограф, подписващ се с името Корда.

Мексиканският куфар“ проследява пътя на негативите на трима знаменити фотографи – Робърт Капа, Дейвид „Чим“ Сиймор и Герда Таро, от гражданската война в Испания. Смятани за безвъзвратно изгубени по¬вече от седемдесет години, те са открити случайно на дъното на един шкаф в Мексико Сити през 2007 г.

Филмът „Човекът, който видя твърде много“ ни среща с Енрике Метинидес, мексикански фотограф, обсебен от снимането на инциденти, престъпления и катастрофи, преобърнали съдбите на хората.

„Уиткин и Уиткин“ изследва световете на двамата еднояйчни близ¬наци, световноизвестния фотограф Джоел-Питър Уиткин и Джером Уиткин, художник и преподавател. Те не си говорят, но филмът показва първата музейна изложба, в която творбите им са събрани заедно. Въ¬преки липсата на близост между тях, произведенията им си общуват.

За автора
Триша Зиф е документалист и куратор на фотография, работи в сферата на визуалните изкуства над трийсет години. Тя е основател на независимата филмова компания 212BERLIN, бивш член на колектива Camerawork в източен Лондон. По-късно основава CameraworkDerry в северната част на Ирландия. След това се мести в Лос Анджелис, а по-късно в Мексико Сити. Триша е работила като куратор на свободна практика, редактор за няколко международни издателства, а през последните години прави документални филми. Тя е стипендиант на фондация „Гугенхайм“ и носител на множество награди в САЩ, Англия и Мексико. Била е гост куратор в The International Center of Photography в Ню Йорк, Santa Monica Museum of Art, Victoria & Albert Museum в Лондон, както и други световни музеи. Дебютът ú като режисьор е през 2008 г. с филма „Чеволюция“ за Netflix и Red Envelope. Тя е продуцент и режисьор на „Мексиканският куфар“ (2011), копродукция между Испания и Мексико. Режисьор е на „Човекът, който видя твърде много“ (2015), филмът ú носи две награди „Ариел“ – за документален филм и за музика, както и множество други награди. Наскоро приключва „Уиткин и Уиткин“ (2017), филм за едно¬яйчните близнаци – фотографа Джоел-Питър и художника Джером. Триша преподава кино и медийни изследвания като гост преподавател в САЩ, Мексико и Европа.

Съпътстваща програма
/вход свободен/

25 октомври, петък, 18:30
кураторски тур с Надежда Павлова
Фотосинтезис Варна и
Contemporary Space

26 октомври, събота, 18:00
прожекция на филма
„Мексиканският куфар“
2011, времетраене: 86‘
Contemporary Space

29 октомври, вторник, 20:00
прожекция на филма „Човекът, който видя твърде много“
2016, времетраене: 89′
Contemporary Space

30 октомври, сряда, 20:00
прожекция на филма „Чеволюция“
2008, времетраене: 86′
Contemporary Space

Контакти
Contemporary Space
ул. Марко Балабанов 23, Варна 9000
Работно време:
вторник – събота
16:00 – 22:00
+359 88 7626728
contemp.space@gmail.com
www.contemporaryspace.bg

Изложби