ОТ ГЛОБА КЪМ МУЗИКА
Иван Мудов :: 12.10 - 10.11 :: 2018

ОТ ГЛОБА КЪМ МУЗИКА
Самостоятелна изложба на Иван Мудов.
12 октомври – 10 ноември
Откриване: 12 октомври, 19:00
Contemporary Space, Марко Балабанов 23, Варна

„От глоба към музика” – зад това объркващо и неразбираемо заглавие стои новата работа на може би най-провокативния в България художник Иван Мудов. Изложбата, адаптирана специално за пространството на Contemporary Space е изследване на взаимоотношенията между личности и институции. Това става с употребата на звук, текст, технически устройства, дигитални технологии, както и на физическа енергия и сила. По принцип Иван Мудов не се вписва в така нареченото “Immersive Art”, изкуство в което се потапяш. Но предстоящата изложба, освен че може да се възприема интелектуално и емоционално, има и характеристиките да влияе директно върху някои сетива. Или по друг начин казано, изложба в която можеш да потънеш.

Основна роля за това има звуковата работа „От глоба към музика”, създадена заедно с американския композитор Стивън Такасуги. Композицията пресъздава идеята за конфронтация – между подчинените на нормата, дори механизирани действия на представителите на властта и индивидуалното човешко поведение. Глобата за изтекла с няколко часа винетка е трансформирана в музика по два различни начина – с компютърно генерирано изпълнение за арфа и пиано и същото изспълнено от пианист. Източникът е един и същ – информацията, съдържаща се във фиш за пътно нарушение.

Изложбата, базирана на взаимосвързани инсталация, пърформанс и звук е поредната работа на Иван Мудов, в която той интерпретира административни пропуски. Не толкова на гражданска отговорност, колкото на възползване от недостатъците в системата, са подчинени по-ранните „Един час предимство” (2000) и “14:13 минути предимство” (2005). Тази тенденция се задълбочава още повече в произведенията му засягащи функциите на институциите като цяло и по-специално художествените институции в работи като „Фрагменти” (2003-2008) и „МУСИЗ” (2005-). „От глоба към музика“ представлява по-различна художествена експлоатация на темата, която при Иван Мудов може би предстои да се развива. Употребата на трансформиран звук в изкуството, преминаваща в последно време в мейнстрийм у нас, Иван Мудов прилага още през 1999 г. в четирите части на работата си „Разговор“. В по-късните му произведения от последните години звукът, текстът и информацията в по-широк смисъл, се преработват на все по-високи смислови нива.

Даниела Радева

Изложбата се реализира със съдействието на:
ОбичамМузика.Нет
Omni’scool – училище за музикално продуциране
Фондация Крео Култура

 

 

 

Изложби