Овцата, змията, кучката и тяхното прасе
Албена Баева :: 12.02 - 09.03 :: 2018

Овцата, змията, кучката и тяхното прасе
Изложба на Албена Баева
12 – 28 февруари 2019
откриване: 12 февруари, 19:00
Марко Балабанов 23, Варна

Новата изложба на Албена Баева изследва дискусии в онлайн пространството. Затворени в балони, изградени от сходни възгледи и сродни тези, изолирани от думите на инакомислещите, говорещите в интернет наблюдават света през изкривеното отражение на стените си. По тези стени най-често повтаряното мнение се става реалност без нужда от доказателство за обективна истина, а изкрещяната обида става нова норма на общуване.

В основата на произведенията стои ежедневният банален сексизъм. Неговият речник често употребява названия на животни като например мацка, крава или свиня, за да отхвърли, подцени или обиди жени. В скулпторите на Баева тези думи оживяват под формата на нови хибридни същества, на хтонични богове и чудовища, изпълзели от зората на съществуването, за да ни помогнат да се справим с проблемите на нашето време – визуален превод на тезите на американската авторка Дона Харуей. За създаване на тези митологични същества Баева използва триизмерни модели от онлайн колекции с отворен код като Thingiverse и Sketchfab, които впоследствие комбинира наново и възпроизвежда чрез 3D принтиране.

Хибридните божества са изправени пред интерактивната инсталация „Сивилите” – многоглав пророк, който канализира сексистки коментари, намерени в интернет под статии за правата на жените. Инсталацията въвлича посетителя в диалог по типичния за Албена Баева начин – принцип на работа познат ни от изложби като „Само двама“ (2015, посветена на Димитър Воев), „Археологии“ (2014, самостоятелна изложба в галерия „Васка Емануилова“) и „Последният Бенджамин“ (2014, номинирана за награда „База“). Митология от изложбата „Овцата, змията, кучката и тяхното прасе“ навлиза в нашата действителност в серия от колажи с добавена реалност, които коментират актуални обществени проблеми в Белград, София, Лозенец и Финикс.

Изложбата „Овцата, змията, кучката и тяхното прасе“ е тематично продължение на работите, показани от Баева в ASU Art Museum Project Space (Финикс, 2016) и в Novilla (Берлин, 2017). Осъществява се с подкрепата на награда „Гауденц Б. Руф“, галерия Credo Bonum, CEC Artslink, ASU Art museum и студио Art.E.

Изложби