Ретрограден Меркурий
Калоян Илиев – Кокимото :: 17.11 - 07.12 :: 2018

РЕТРОГРАДЕН МЕРКУРИЙ
Изложба на Калоян Илиев – Кокимото
17 ноември – 7 декември 2018

17 ноември, 19:00, oткриване на изложбата
17 ноември, 20:30, музикален сет на D Young
Contemporary Space, ул. Марко Балабанов 23, Варна

В произведенията си Калоян Илиев – Кокимото изследва взаимоотношенията между самия него и хората в условия на манипулирана реалност. Необикновените и помрачени светове, които представя в графики, рисунки, обекти и колажи са плод както на спомените му, така и на творчески инвенции. В много от творбите проличава интереса му към различни социални проблеми. Новият световен ред, ролята на съвременните икони в обществото и отношението към животните са само някои от темите, които многократно могат да се открият в работите му. Минавайки от религия през политика, до ежедневните абсурдни ситуации, авторът се интересува и от по-често срещани емоционални и умствени състояния, като нарцисизъм, копнеж за любов и красота. Работи с вече съществуващ визуален материал, който обогатява със собствени разработки с повествователен характер. Разказва историите си по нов начин, като насочва вниманието към някои конкретни аспекти на сюжета и така описва отново своите преживявания, но този път като зрител.

Произведенията включени в изложбата са създадени през последните три години и са реализирани единствено и само в периодите на Ретрограден Меркурий. Често противоречивата информация изнасяна в медиите за влиянието на „феномена“ и намесването на периода дори в политическото говорене е нещото, което приковава вниманието на художника.
В настоящата изложба, апокрифни светци и източен фатализъм, съчетан с екзистенциалната европейска тъга се обединяват в серия от рисунки, графики, пластики и колажи. Чрез тях Калоян Илиев напомня, че колкото богат и известен да бъде човек, все пак е смъртен

 

Изложби