ЛОВНИ ТРОФЕИ
Мисирков и Богданов :: 14.06 - 07.07 :: 2018

Борис Мисирков и Георги Богданов
ЛОВНИ ТРОФЕИ
14 юни – 7 юли
откриване 14 юни, 19:30

Последният етап от проекта „Две равно на едно” е изложба на Борис Мисирков и Георги Богданов, най-устойчивата художествена двойка на съвременната художествена сцена в България. За тях се знае, че винаги работят заедно, на практика никой от двамата не претендира за самостоятелно авторство върху отделно произведение. Работата им се позиционира на границата между съвременното изкуство и съвременната фотография. Въпреки, че класическата фотография е в основата на тяхната кариера, те се изявяват и в областта на инсталацията и киното. Фотографският им метод се отличава с това, че те избягват дигитални намеси и предпочитат да режисират и аранжират образи и сценарии и ги заснемат такива, каквито са. Предстоящата изложба развива проект от 2016 г., представен за пръв път в галерията на Института за съвременно изкуство – София.

„Ловни трофеи” в Contemporary Space маркира съвпадението в смисъла на думите „изстрел” и „снимка”. Във фотографията да отстреляш точния кадър, да уловиш образа е въпрос на умение и инстинкт едновременно. Мисирков и Богданов обаче интерпретират с ирония амбицията за колекциониране на трофеи в много по-широк смисъл. Те представят колекция от обекти с глави на детски играчки заедно с голямоформатни изгледи от “ловните полета” – местата, където може би са “отстреляни” животните. Намек за онези домашни интериори, декорирани с фототапети на дива природа и препарирани глави на убити животни – като демонстрация на самочувствие, просперитет и стил на живот. Драматизирането на идеята за успеха в живота тук се трансформира в шега. Също и в анализ на статута на образите в изкуството – познатите модели на високо и популярно, на рафинирано и наивно изкуство са нарочно разбъркани. В изложбата нито ловните трофеи идват от природата, нито фототапетите изглеждат като модните в миналото декорации за дома. Избраните кадри са тенденциозно минималистични и дори намекват за абстрактен образ.
„Ловни трофеи”, подобно на разностранните интереси и дейност на Мисирков и Богданов, технически и смислово може да се отнесе едновременно към съвременната инсталация и към концептуалната фотография. И същевременно е типична за тях с фокусирането върху режисирания образ, независимо от изразните средства.


Изложбата е част от проекта “Две равно на едно” на фондация “Крео Култура” с куратор Даниела Радева. Осъществява се с финансовата подкрепа на “Фонд Култура” на Община Варна

Изложби