ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ
Наградата Едмонд Демирджиян :: 20.04 - 27.05 :: 2017

Първите седем години. Наградата “Едмонд Демирджиян”
куратор Даниела Радева
20 април – 14 май 2017

Откриване: 20 април 2017, 19:00
Contemporary Space, Варна

Автори: Минко Йовчев (2010), Калия Калъчева (2011), Велислава Гечева (2012), Любен Петров (2013), Радоил Серафимов (2014), Анжела Терзиева и Елеонора Терзиева (2015), Радослав Нинов (2016)

На художника му е нужна известна доза студенина. Защото ако започна да хиперболизирам момента на започването, да обожествявам и мистифицирам, ако се респектирам прекалено много, няма никога да посегна към платното. Скачаш във водата, после мислиш как ще се оправиш.
Едмонд Демирджиян

Галерия Contemporary Space представя първата съвместна изложба на носителите на наградата “Едмонд Демирджиян”. Тя е основана от Мария Василева и Фондация „Едмонд Демирджиян“ през 2010 г. в памет на известния живописец и барабанист, останал в спомените на приятелите си с голямата страст към живописта, чувството за хумор и високата продуктивност в областта на двете изкуства. Целта на наградата е всяка година да бъде открит и поощрен един автор от най-младото поколение живописци, който има потенциал и желание дългосрочно да се посвети на живописта. В по-широк план тази кауза е важна за развитието и поддържането на нивото на съвременната живопис в България. По традиция носителят на наградата се представя със самостоятелна изложба в Галерия Ракурси в София.

Изложбата в Contemporary Space за първи път събира всички досегашни лауреати на наградата и показва развитието в тяхната работа. Повечето от избраните работи са нови и се показват за първи път. Събитието има характер на отчет и равносметка за младите живописци, които доказват своята посветеност към изкуството и защитават своите награди. Поводът е отбелязването на седмата годишнина от наградата и отчитане на резултатите за художниците, както и за самата Фондация „Едмонд Демирджиян“. Но преди всичко изложбата има качествата и потенциала да бъде представителна екпозиция на най-новото и интересното в живописта у нас.

Изложби