MATRYO$KA
Калоян Илиев - Кокимото :: 09.05 - 15.05 :: 2016

MATRYO$KA

Серия скулптури и графики от Кокимото
9-15 май 2016 / Откриване: 9 май – 19:00
 
Официалното откриване на MATRYO$KA в присъствието на автора е на 9 май от 19:00, в Contemporary Space, Варна на адрес „Марко Балабанов“ 23.
 
Изложбата ще продължи до 15 май. Като част от проекта в пространството ще бъдат представени и лимитирана серия текстилни торбички и тениски с образа на MATRYO$KA.
 
MATRYO$KA
Серия от дванадесет оригинални гипсови скулптури и три графики (линогравюри) проектирани, изработени, ръчно рисувани, отпечатани и подписани от Кокимото. Всяка “Матрьошка“ е създадена ръчно и е уникална (единствена по рода си). Поради това чертите на фигурите могат да се различават съвсем леко. Графиките са изпълнени с традиционната техника линогравюра в три разновидности: жълта, синя и черно-бяла. Цветните графики са отпечатани в лимитиран тираж от 25 броя / всяка, докато черно-белите са 15 броя.
Идеята зад серията MATRYO$KA се върти около традиционния образ и съвременния вид на класическата кукла.
 
“Израснах заобиколен от руска култура, която остави трайна следа в работата ми като артист. Един от любимите ми обекти на влияние от това време е матрьошката, позната още като руска кукла, състояща се от набор дървени фигури с намаляващ размер поставени една в друга. В скулптурите си променям основните характеристики на традиционната матрьошка. Запазвайки само външната форма, създавам нов типаж със същото име, с една малка промяна. Вместо “sh” в оригиналното име (“Matryoshka”) изпозвам знака за долар (“$”) поради две причини: Първо този знак изглежда точно като двете букви една върху друга (SH=$) и второ за да придам съвременен западен вид на традиционната източна идея за руска кукла.”

***

Изложби