ЦВЕТАНКА
Юлиян Табаков :: 10.11 - 30.11 :: 2013

„ЦВЕТАНКА” НА ЮЛИЯН ТАБАКОВ
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИИ ГОЛЯМ ФОРМАТ,
ПРОЖЕКЦИЯ НА ФИЛМА И СРЕЩА С АВТОРА
10 ноември 2013, 19:00

„Цветанка” е художествено документален филм проследяващ житейсия път на бабата на режисьора, Цветанка Гошева-Антонова и отразяващ политическата и културно-социална реалност в страната в която е живяла – България.

Родена през 1926г. в заможно семейство, като дете Цветанка мечтае да стане актриса, но историята на България през XX век радикално променя съдбата й. След като завършва Медицинската академия, тя става първият български анестезиолог в ендокринологията, където прекарва 40 години от живота си. По ирония на съдбата последният й работен ден е 10 ноември 1989 година.

XX век е исторически наситен за България поради резките преходи между три политически режима – монархия, комунизъм и демокрация. “Цветанка е историята на моята баба – свидетел на тези три епохи. Нейният живот е показателен за живота на съвременниците, обществото и страната ни.” споделя Юлиян Табаков. Художествените похвати и присъщата за автора естетика определят хибридния жанр на творбата му, в която фактологията на житейската действителност е отразена в символиката на визуални образи и музика.

След многократните представяния на филма извън страната, през 2013 той е представен в България със съпътстваща го фотоизложба създадена по време на работата по осъществяването му. До момента изложбата е представяна в Софийска градска художествена галерия и Русенска художествена галерия.

За автора
Юлиян Табаков е роден през 1975 г. Завършва СХУ за Приложни Изкуства – София, специалност „Детски играчки”, сценография в НХА „Николай Павлович”, София и скулптура в ENS des Beaux-Arts в Париж. След като натрупва многогодишен опит като художник, скулптор и сценограф, той започва да използва практическия си опит като колаборатор и концептуалист по време на работа с водещи режисьори и да създава успешни собствени театрални и кинопроекти.
http://www.youliantabakov.com/

За филма
„Цветанка”
Жанр: документален
Времетраене: 66 мин.
Режисьор и сценарист Юлиян Табаков
Оператор: Адам Нилсон
Композитор: Рикард Боргорд
Звук: Валерия Попова

Награди и номинации
ГОЛЯМ ПЕЧАТ категория Регионално Кино ZAGREB DOX
SPESIAL MENTION в секция международно документално кино на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
Награда за ДЕБЮТ В ДОКУМЕНТАЛНОТО КИНО
и номинации за
НАЙ ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ
НАЙ ДОБЪР СЦЕНАРИЙ ЗА ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ
от БЪЛГАРСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ
и е официално селектиран в:
DOCUMENTARY FORTHNIGHT at MoMA
CPH:DOX – „NORDIC:DOX AWARD”,
DOK LEPZIG – “YOUNG CINEMA COMPETITION”,
TRIESTE FF “DOCUMENTARY SECTION”
DOC POINT – HELSINKI/TALLINN
THESSALONIKI DOC FF

Партньори
фондация КРЕО КУЛТУРА
GNUFILM
АГИТПРОП
СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
РУСЕНСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

Изложби