ТОВА НЕ СЪМ АЗ!
Нено Белчев :: 01.04 - 20.04 :: 2015

ТОВА НЕ СЪМ АЗ!
Нравоучителна екшън-изложба на Нено Белчев

Изложбата представя последното „изследване“ върху “комикс-направлението“ в живописта на Нено Белчев, показвайки предимно нови, но и няколко стари произведения (от 2004 до 2015). Това са непоказвани картини, които имат комикс-персонажи и исторически личности като главни герои или използват същия език на изразяване, както комикса и интернет културата, но тези картини имат друга, необичайна тема – те изказват в някаква степен мислите на автора за някои проблеми и/или ей така мисли въобще… понякога мисли политически, понякога самоиронични, философско-ирационални и/или хумористични като посока, пречупени през “призмата” на авторовото разбиране за изкуството като цяло. Тоест на първо място, това са Неновски картини и едва след това на второ място са под влиянието на комиксите и интернет културата, което от своя страна не бива да Ви изненадва ако познавате Нено Белчев като художник и личност. Той е от хората, чийто топор не бие два пъти на едно и също място и поради тази причина до момента не е отсякъл нито едно дърво, поради което не се ползва от уважението на канадските дървосекачи. Факт, който не бива да ни притеснява.

Както вече казахме и вероятно Вие ще видите, в повечето случаи тези картини са един вид портрети на същества, които изказват “мисъл”, поставена в „балон“. Вече казахме, че тези, нека да ги наречем, “мисли” имат политическо, поетично, хумористично или чисто ирационално послание. Но основният въпрос, който авторът поставя или по-скоро това върху, което авторът разсъждава не е в това директно послание. Да, то също е важно, но Нено „увива“ своите творби в пластове от смисли и нива на разбираемост. Ето защо директното послание заедно с отраженията от поп-културата, е само първият, най-повърхностен слой, който има за цел да привлече публиката към творбата. (То е сиренцето в капана.) Както не четем книгите заради буквите в тях, по подобен начин, не гледаме картините само заради мазките на четката по платното. И тъй както понякога това, което е между редовете, е по-важно от написания текст, по същия начин, това което се вижда на картината не е най-важното, а по-скоро това отвъд него. От Неновска гледна точка, проблемът пред повечето от нас е, че ние просто достигаме само до първия пласт на посланието, не толкова често до втория и само някои хора стигат до следващите по-дълбоки нива на разбиране на една творба. Може би по-лесно ще обмислим това ако сравним творбата с глава лук и смисловите слоеве с лучените люспи, колкото повече смислови слоевете-люспи отлюспваме, толкова повече очите ни се пълнят със сълзи, те се замъгляват, а сълзите ни пречат да виждаме сърцевината. Така че, тази изложба би трябвало да се разглежда и като опит (сълзлив) да се достигне и премине границата на следващия много по-дълбок пласт от разбиране на изкуството като феномен. Казано с две думи: изкуството е отвъд директното послание!

Творбите в изложбата са създадени със щедрата подкрепа на фондация ЦЕЦ (Съвет за Граждански обмен) Артслинк и КАЛА Арт институт по време на програмата за творчески престой: “Наградa за чуждестранни художници ЦЕЦ Артслинк” в КАЛА Арт Институт, Бъркли, Калифорния, САЩ / октомври – ноември 2014

Изложби