ОРТОГОНАЛ 14
Mеждународен форум
за безпредметно изкуство :: 20.01 - 05.02 :: 2015

Oртогонал 14
Mеждународен форум за безпредметно изкуство

Участници:

Анна-Мария Богнер (Австрия), Арян Янсен (Холандия), Боб Бонис (Холандия), Бруно Хаас (Германия), Георги Димитров (България), Гийом Мийе (Франция), Дора Маурер (Унгария), Йоргос Вурлидас (Гърция), Красимира Стикар (България), Макс Бил (Швейцария), Мария Чакърова (България), Ричард Ван Дер Аа (Нова Зеландия), Саймън Инграм (Нова Зеландия)

Прожекции:
(вход свободен)

20 януари, 19 часа – “Макс Бил: Абсолютният поглед” (реж. Ерих Шмид, Швейцария, 2008 – немски с английски субтитри)
21 януари, 19 часа – “Шагал за по-малко от половин килограм картофи” (реж. Йоргос Зервас и Йоргос Папаконстантину, Гърция, 1996 – гръцки с английски субтитри)

Афтърпарти
(вход свободен, дарения)

21 януари, 21.00 часа – Moodix & Hейко Бодуров

Поради ред културно-исторически причини, абсолютните визуални форми, до които Казимир Малевич и Пийт Мондриан достигат още през началото на 10-те години на миналия век нямат почти никакво отражение върху художествените традиции у нас. Ето защо, има основание да се твърди, че модернизмът в България е лишен от своята естествена цялост без съзнателно състоял се безпредметен период. Предпоставки за неговото утвърждаване могат да се намерят в узряването на съвременното ни гражданско общество. По своята същност, това е взаимоспомагателен процес, при който гражданското общество е основен бенефициент от популяризирането на безпредметните естетически форми. Примери за подобна градивна колаборация между общество и безпредметна естетика се наблюдават в държави като Германия, Холандия, Франция и Швейцария, както и в по-близките по политическа съдба до нас Полша, Унгария, Чехия и Румъния, където конструктивните и концептуални традиции датират от десетилетия насам.

Замислен като международно събитие през 2011 г., Ортогонал има за цел да запознае българската публика със световни автори и теоретици, работещи в областта на безпредметните и конструктивните форми. освен експозиция от артефакти форумът, чието второ издание се проведе през есента на 2014 г. в София, предлага и програма от отворени лекции и прожекции, третиращи исторически и съвременни проблеми на това все още малко познато у нас направление в изкуството. Морското издание на Ортогонал14 гостува във Варна по покана на contemporary space, където ще бъдат представени творби на 13 автора от 9 държави. Изложбата включва живопис, графика, рисунка, видео арт и анимация. Нейното официално откриване ще бъде последвано от прожекция на документалния филм “Макс Бил: Абсолютният поглед”. На следващия ден ще се състои и прожекция на филма “Шагал за по-малко от половин килограм картофи”, а програмата ще завърши с idm/braindance парти на Мoodix и специалното участие на Нейко Бодуров.

Изложби