НЯКОИ ДЖАДЖИ ВИЖДАТ ХОРА, А НЯКОИ – ДРУГИ ДЖАДЖИ
Красимир Терзиев :: 09.04 - 28.04 :: 2016

НЯКОИ ДЖАДЖИ ВИЖДАТ ХОРА, А НЯКОИ – ДРУГИ ДЖАДЖИ
9-28 април 2016, откриване 9 април, събота, 18.00 часа

Това е третият проект от поредицата VIDEOCAVE с куратор Мария Василева, в която се представят инсталации с акцент върху видеото, създадени специално за пространството на Contemporary Space.

В „Някои джаджи виждат хора, а някои – други джаджи“ става дума за гледането и за способността за преценка. От години Красимир Терзиев обикаля с окото на камерата в опит да улови собствената ни несъвършена природа, но и да открие поне една възможност за оцеляване. Във времето той изследва лица и терени, привички и обстоятелства, като че ли да натрупа увереност, че това, което вижда, е това, което е.

Напоследък художникът драстично променя перспективата. Към близкия поглед добавя едно глобално, космическо око, което ни наблюдава от далечна, вселенска призма. Използва новите технологии и по-специално дроновете. Ще можем ли така да се опознаем по-добре? Ще можем ли към вторачването в собствения си живот да добавим по-широк и всеобхватен поглед, който преодолява географските и историческите ограничености?

От друга страна, обаче, погледът на дрона е „милитаристичен, контролиращ и контролиран от дистанция, авторитарен“ (по думите на автора). Дроновете са внедрени първо от военните и на някои места по света само техният звук предизвиква смъртен страх.

Красимир Терзиев се интересува от пресрещането на двете перспективи: човешката на камерата от статив (от нивото на очите) и тази от дистанцията на летящия дрон, непостижима за човешката физика. В изложбата авторът ни разхожда между близките и далечните планове. Широки панорами са измествани от изследване на детайла. Личните истории се преплитат с общите. Времето присъства като възможност да манипулираме историята и да я връщаме назад.

Бъдещето е тук, но и се забавя. Възпитани сме да очакваме прогрес, но той като че ли не се случва, независимо от технологичните джаджи. С изложбата си Красимир Терзиев започва този сериозен разговор, винаги предлагайки две гледни точки.

Изложби