ЗА НЕЩОТО И НИЩОТО
Николай Нинов :: 30.04 - 16.05 :: 2013 г.

Ново предизвикателство пред публиката е подготвил известния варненски скулптор доц. Николай Нинов. На 30 април от 18 ч. в „Contemporary space” на ул. М. Балабанов 23 във Варна автора представя изложба изградена от материали на цивилизацията – стиропор, пластмаса, силикон. Нарекъл проекта си „За нещото и нищото” той предоставя на варненската аудитория възможността да разсъждава за природата на нещата, за смисъла, за взаимоотношенията на духа и материята, за идентичността. Проследявайки творческото му развитие ние откриваме траен интерес към проблемите на съществуването на днешния човек. Със средствата на съвременната скулптура автора поставя дзен-задачи на своята публика и дискретно ги насоча към отговора. Ключът за диалог в тази изложба е танграмът – древна китайска логическа игра. Подребата на таните е вид задача – глаболъсканица , чието подреждане е таен език и комуникационен код.
Играта на Нинов изпраща послание,зов за премахване на фалша и лицемерието. Танграмите на Нинов са символ на изместените, фалшиви същности. Изрязяни от стерилната, мека, бяла повърхност на стиропора таните, играят своя танц и се превръщат в животни- предупреждението на автора към съвременния човек, отдаден на сетивата. Както сам автора пише към текста на проекта: ”Изрязани таните композират форми на животни, предупреждение къде може да се върнем, изгубени в материалното и загърбили духовното”.
Николай Нинов е завършил скулптура при проф. Коста Денев и проф.Величко Минеков във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” през 2000г. През 2009 защитава доцентура по скулптура. Преподава във Варненския свободен университет от 2001г. Участвал е в множество международни фестивали за съвременно изкуство, симпозиуми по скулптура, кураторски проекти в България и чужбина. Реализирал е множество самостоятелни изложби в престижни галерии и културни институции в България. Носител е на наградата за млад автор от Биенале на малките форми , Плевен/2004/ и на галерия Буларт /2002/. Живее и работи във Варна.

Изложби