“АМИ АКО…”
Албена Баева :: 04.04 - 26.04 :: 2014

“Ами ако…” е изложба, която поглежда към близкото и далечното ни бъдеще. Дали човечеството ще се справи с климатичните промени? Ще открие ли алтернативни източници на енергия, които да заместят петрола? Ще пътуваме ли към нови светове? Ще се засилва ли зависимостта ни от компютрите? Това са някои от темите, които Албена Баева разглежда с две интерактивни инсталации – “Последният Бенджамин” и “Първичен радиант”. Двете инсталация са обединени от общия си поглед напред към възможните и вероятни бъдеща.

Връзката между човек и околна среда е в центъра на “Последният Бенджамин”. Инсталацията обединява модифициран велотренажор и фикус бенджамин, които са свързани във визуална метафора за човешкото влияние върху растителния свят. Участието на публиката е ключово за въздействието на тази интерактивна инсталация. Благодарение на усилията на зрителите и на тяхната физическа сила, която се трансформира в пот, последният бенджамин има шанс да получи необходимата за живота си влага и да оцелее.

Какво крие близкото бъдеще? Какво ни очаква след 25, 50 или 100 години? Ще промени ли осъзнаването на глобалните заплахи хода на историята? В инсталацията “Първичен радиант” авторката предлага серия от рисунки, които пресъздават няколко различни представи за близкото и далечно бъдеще. Името на инсталацията е взаимствано от книгите на Айзък Азимов – първичен радиант там е машина, която изчислява и предсказва бъдещето с помощта на математически уравнения. Рисунките са кодирани, така че посланието става видимо само ако публиката активно го потърси. Подобно на детската игра “Свържете точките” посетителите разкриват оригиналната картина на художничката като същевременно създават своя собствена версия. Така колективното въображение рисува за нас бъдещето.

***
Албена Баева работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса. През 2010 Баева се дипломира в магистърска програма “Дигитални изкуства” в Националната художествена академия в София. Използва софтуер с отворен код и “направи си сам” похвати за направата на нови музикални инструменти и интерактивни инсталации за градска среда и галерии. През 2009 Баева основава Runabout project – платформа за комуникация и интеракция между художници и музиканти, заедно с които създава поредица от интерактивни видео и звукови пърформанси. През 2011 година печели международна награда за съвременно изкуство на Музей Essl, Виена, Австрия и специална покана от Vienna Insurance Group. През 2012 г. създава интерактивна генеративна видео среда за номинирания за “Икар” танцов пърформанс ARTeFACT. Съорганизатор е на “Доркбот” – София и на “Игнайт” – София, и съосновател на “Реактив”. Нейни работи са показвани във Финландия, Кипър, Швейцария, Унгария, Австрия, Германия, Италия, Румъния и България.

Изложби