НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА 2017 в CONTEMPORARY SPACE
Силвия Чолева и Стефан Иванов :: 09.05, 19:00, 10.05, 18:00

з тази година Нощта на литературата ще се проведе за единадесети път в множество европейски градове. Четени паралелно ще бъдат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, предварително подбрани от културните институти и посолства на техните държави. Четенията се домакинстват от разнообразни градски пространства, утвърждаващи се като „читателски гнезда“. За да чуете определен текст, следва да посетите неговото читателско гнездо, където се чете избрания текст на всеки тридесет минути в периода 18:00 – 22:00 ч.

PROGRAMME IN ENGLISH: http://bit.ly/2qRUFNZ

Специални гости на Нощ на литературата във Варна тази година са едни от най-утвърдените литературни имена в страната – Силвия Чолева – издател, писател, редактор, журналист – и Стефан Иванов – поет, драматург, редактор и преводач. Те ще четат свои произведения на 10 май от 18 до 22 ч. в книжарница „Параграф 22“ – едно от читателските гнезда във Варна. Ден по-рано, на 9 май, гостите ще вземат участие в отворена дискусия, посветена на динамиката на българската литературна и културна реалност. Дискусията е с начален час 19 ч. и ще се проведе в Галерия „Съвременно пространство“.

ПРОГРАМА

9 май, вторник, 19:00
НОЩ на литературата 2017 във Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие” на Община Варна и Младежка фондация „Аморфа” имат удоволствието да Ви поканят за участие в Дискусията:

ТЕМА: Нови прочити на българската културна реалност
Гости: Силвия Чолева и Стефан Иванов
Модератор: Ива Георгиева, журналист БНТ 2

ВХОД СВОБОДЕН

Нови прочити на българската културна реалност:
○ Длъжностна характеристика „писател” – предизвикателства и граници
○ Писането няма връзка с морала?
○ Как се „пишат” културни политики.

Гостите:
** Силвия Чолева е родена през 1959 г. в София. Завършила е Българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Пише поезия, фрагменти, литературна критика. Издала е седем книги.
Носител на награда “Южна пролет” (1994) за “Детето на глухонемите”, Националната награда за поезия “Иван Николов” (2002) за “Внимателно”, Националната награда за поезия “Иван Николов” (2007) за “Писма”, награда “Христо Г. Данов” (2007) за представяне на българската книга за Артефир на БНР.
Отговорен редактор в програма “Христо Ботев” на БНР, където води предаването за култура Артефир. Редактор в издателство за поезия “Да”. Публикува текстове в културната периодика – “Литературен вестник”, “Култура”, “ЛИК”. Преподава в Нов Български Университет.

** Стефан Иванов е роден през 1986 г в София. Завършил e философия в филология в СУ “Св. Климент Охридски”, специализирал е в Сорбоната.
Автор на 3 стихосбирки, участвал в редица сборници. Носител на награда за поезия за 2009 г. на литературен клуб “Spirt & Spirit, наградата във фестивала „София:Поетики” (2011), наградата “Икар 2013″на САБ за най-добър театрален спектакъл за 2012 г. За „Медея – майка ми“, заедно с Иван Добчев.

***Дискусията е първото събитие на български език в инициативата Breakwater Talks на Младежка фондация „Аморфа”, стартирана през декември 2016 г.

Breakwater Talks – или вълноломни разговори – е седмична поредица отворени дискусии на теми от всички сфери, представени от лектор или специален гост. Протичат изцяло на съответния език – български, испански, френски и английски – без превод. Изданията на японски или корейски език са в съчетание с втори език – английски или български. Дискусиите са насочени към хората, които се интересуват от динамкиката на света, по-задълбоченото познаване и обсъждане на интересни теми, и искат да владеят свободно и на професионално ниво повече езици. Дискусиите на съответния език сме избрали да се случват в приятно градско пространство, където можете да срещнете съответния език и неговата култура ежедневно.

amorpha.org

_____________________

10 май, сряда, 18:00 – 22:00
БРУКЛИН – Колм Тойбин, Ирландия
Български език:
ДАРИНА ДОКОВА и ЗОЯ МИХАЙЛОВА, БНТ 2
ЕЛИ ПЕНЧЕВА, Студио „Театър“

English / Английски език: Colin Barron, Ирландия

 

Събития

 • Mona_Profile
  ЗАЩО “МОНА ЛИЗА” Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ШЕДЬОВЪР В ИСТОРИЯТА?

  анализ на произведението

  Лиза Боева

  7 декември, 17:00

 • Profile_I-See-Red-People
  Червено, твърде червено

  Документален, България-Франция, 83'

  проекции в Cinema Room

  13, 14 ноември, 19:00

 • Profile_AM
  ИЗКУСТВО И РАЗУМ

  Документален, Великобритания, 65'

  прожекции в Cinema Room

  31 май, 1, 2, 4, 5 юни

 • Profile_mofa_19_
  ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ “MASTER OF ART” ВАРНА

  прожеции в Cinema Room

  филми за изкуство

  04 - 25 April :: 2019

 • TMN_Profile
  НЕ МЕ ДОКОСВАЙ

  Румъния-Германия-Чехия-България-Франция, 125'

  прожекции в Cinema Room

  29.03 - 02.04 :: 2019

 • Aga_Profile
  Áга

  Драма, България, Франция, Германия, 96'

  прожекции в Cinema Room

  29.03 - 02.04 :: 2019

 • AC_Profile
  АВТОРИ И ПРОИЗВЕДЕНИЯ, ПРЕОБЪРНАЛИ СВЕТА НА ИЗКУСТВОТО!

  Съвременно Изкуство и Култура

  лекция - прожекция

  09.03.2018 :: 17:00, 19:00

 • BH_Profile
  100 години Баухаус

  филмова програма

  Гьоте Институт - България

  23.02 - 28.02 :: 2019