ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ “MASTER OF ART” ВАРНА
прожеции в Cinema Room :: 04 - 25 April :: 2019

ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ “MASTER OF ART” 2019 ВАРНА
www.masterofartfilmfestival.com

Билети (на касите на ФКЦ и Contemporary Space)
Стандартен билет 8 лв., 6 лв. за учащи и пенсионери

Master Pass (на касите на ФКЦ и Contemporary Space)
40 лв. стандартен Master Pass, 32 лв. с намаление за учащи и пенсионери

4 април, ФКЦ, 20:00 – Официално откриванe на Master Of Art 2019 Варна

4 април, Contemporary Space, 21:30 – Музикално събитие по случай откриването на фестивала с авторската музика на София Димитрова (Live Set), както и сет на DYoung.

ПРОГРАМА

4 април, ФКЦ, 20:00
Густав Климт и Егон Шиле: Ерос и Психея
Италия, 2018, 90 мин.
Режисьор: Микеле Мали

Трейлър:

Скандали, сънища, обсесии в Златната епоха на Виена. Документалният филм разказва за този необикновен период: вълшебен момент за изкуството, литературата и музиката с появата на нови идеи. Фройд открива механизмите на психиката, а жените започват да се борят за своята независимост

5 април, ФКЦ, 18:00
ДОМЪТ НА МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА
САЩ 2017, 111 мин.
Режисьор Сюзън Фрьомке

Трейлър:

Домът на Метрополитън опера – нов филм на награждаваната документалистка Сюзън Фрьомке, изследва забележителен период от богатата история на „Метрополитън Опера“ и време на голяма промяна за Ню Йорк. Филмът включва рядко показвани архивни кадри, снимки, скорошни интервюта и записи на изключителни изпълнения и проследява създаването на легендарния дом на операта за последните 50 години наред с художниците, архитектите и политиците, оформили културния живот в Ню Йорк през 50-те и 60-те години

5 април, ФКЦ, 20:00
ДА СЪНУВАШ МУРАКАМИ
Дания, 2017, 58 мин.
Режисьор Нитеш Анджаан

Трейлър:

Когато Мет Холм започва да превежда дебютния роман на Харуки Мураками „Чуй как пее вятърът“, една двуметрова жаба се появява на станция на метрото в Токио. Жабата започва да я следи, решена да въвлече преводачката в своята вражда с гигантския Червей, който бавно се събужда от дълбок сън, готов да унищожи света с омраза.

5 април, Contemporary space, 18:30
НАКЛОНЕНИ КУЛИ
САЩ 2018, 59 мин.
Режисьори Башя и Леонард Мишински

Трейлър:

 

Перспектива, каквато няма друга на планетата. Главният строителен инженер на Световния търговски център, ръководил строителството на най-високите кули в света, е преследван от спомена за рухването им.

5 април, Contemporary space, 20:30
ПЛАКАТ – раждането на модерната реклама
Италия 2018, 54 мин.
Режисьор Адолфо Конти

Трейлър: https://vimeo.com/316540113
Преди век една уникална група художествени таланти в Германия слага начало на златната ера на изкуството и дизайна за търговски цели.

6 април, ФКЦ, 18:30
ФРАНКО ДЗЕФИРЕЛИ – РЕЖИСЬОР НА ЖИВОТА
Великобритания, 2018, 58 мин.
Режисьор Крис Хънт

Първият значим документален филм от много години насам за живота на Франко Дзефирели – най-великият режисьор на опери, филми и филмирани опери, с откъси от най-добрите му творби, с неговото лично участие, както и с участието на Пласидо Доминго, Джуди Денч и много други.

6 април, ФКЦ, 20:00
РАФАЕЛО – ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ИЗКУСТВАТА
Италия, 2017, 90 мин.
Режисьор Лука Виото

Трейлър:

Рафаело – властелинът на изкуствата е първата филмова адаптация на живота и творчеството на един от най-известните художници в света – Рафаело Санцио.

6 април, Contemporary space, 18:30
КЪСОМЕТРАЖНИ ФИЛМИ ЗА АРХИТЕКТУРА И ДИЗАЙН

103 мин.

6 април, Contemporary space, 20:30
МИС ВАН ДЕР РОЕ – ПАВИЛИОН БАРСЕЛОНА В 2 ДЕЙСТВИЯ
Испания 2018, 57 мин.
Режисьори Пеп Мартин и Хави Кампресиос

Trailer:

Разказ за една сграда, променила историята на архитектурата. Нейното построяване и по-късната реконструкция в два ключови момента за Барселона ни потапят в размисли за възприемането на изкуството, пространството и концепцията за шедьовър.

7 април, ФКЦ, 18:00
РОКЕНДРОЛ
България 2019, 90 мин.Режисьор Борислав Колев

„Рокендрол“ е вълнуващ разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рокгрупи като „Ахат“, „Ревю“, „Ера“, „Нова генерация“, „Контрол“, които с революционните си за 80-те години на миналия век музика и текстове разбиха обществените клишета и се превърнаха във флагман на контракултурата в България.

7 април, ФКЦ, 20:00
БАСКИЯ: ГНЯВ СРЕЩУ БОГАТСТВОТО
Великобритания, 90’
Режисьор Дейвид Шулман

Близо 30 години след смъртта си от свръхдоза през 1988 г., легендарният художник Жан-Мишел Баския успя да превземе света отново, когато една от картините му с череп от 1982 г. се продаде наскоро в „Сотбис“ за рекордната сума от над 100 млн. долара. Паричната стойност и историческото значение на творбите на този някогашен нюйоркски художник на улични графити днес са съизмерими с тези на светила като Пикасо, Полък и Франсис Бейкън.

7 април, Contemporary space, 18:30
КЕВИН РОШ: ТИХИЯТ АРХИТЕКТ
Ирландия, САЩ 2017, 82 мин.
Режисьор Марк Нунан

Trailer:

Носителят на наградата „Прицкер“, архитектът от ирландско-американски произход Кевин Рош е загадка. Той е достигнал върха в своята професия, но не се интересува от славата и отбягва етикета „архитект-звезда“. Сред всепризнати негови шедьоври са сградите на Фондация „Форд“ и Оукландския музей на Калифорния.

7 април, Contemporary space, 20:30
ФРАНК ГЕРИ: ДА СТРОИШ ПРАВОСЪДИЕ
САЩ 2018, 70 мин.
Режисьор Ултан Гилфойл

Trailer:

Филмът разказва за архитекта Франк Гери и неговото изследване на архитектурата на затворите като предмет за най-добрите студенти по архитектура в САЩ. Виждаме как Гери организира две „майсторски“ ателиета по покана на Джордж Сорос и неговата фондация „Отворено общество“ за този уникален проект – едното в Южнокалифорнийския архитектурен институт в Лос Анжелис, а другото в Училището по архитектура в Йейл.

8 април, ФКЦ, 18:00
РЕШЕНИЕТО НА ЖУРИТО, 30 мин.
МИС ВАН ДЕР РОЕ – ПАВИЛИОН БАРСЕЛОНА В 2 ДЕЙСТВИЯ
Испания 2018, 57 мин.
Режисьори Пеп Мартин и Хави Кампресиос

Trailer:

Разказ за една сграда, променила историята на архитектурата. Нейното построяване и по-късната реконструкция в два ключови момента за Барселона ни потапят в размисли за възприемането на изкуството, пространството и концепцията за шедьовър.

8 април, ФКЦ, 20:30
ОЧИТЕ НА ОРСЪН УЕЛС
Великобритания, 2018, 115 мин.
Режисьор Марк Казънс

След като получава изключителен достъп до стотици частни рисунки и картини на Орсън Уелс, Марк Казънс се гмурва дълбоко във визуалния свят на този легендарен режисьор и актьор, за да разкрие портрет на художника, какъвто никой не го е виждал – през собствените му очи, скициран със собствената му ръка, нарисуван със собствената му четка.

9 април, ФКЦ, 18:00
ИЦХАК
САЩ-Израел, 2017, 82 мин.
Режисьор Алисън Черник

От Шуберт до Щраус, от Бах до Брамс, от Моцарт до… Били Джоуел, цигулковите изпълнения на Ицхак Перлман са не просто изпълнения, а пресъздават радостите и трудностите в реалния живот; „молитва с цигулка“ казва известният лютиер от Тел Авив Амнон Вайнщайн. Очарователен и запленяващ като самия цигулар, филмът е портрет на музикална виртуозност, пресъздаден с топлина, хумор и преди всичко любов.

9 април, ФКЦ, 20:00
ПЪСТЪР ЖИВОТ – ВАСИЛИЙ КАНДИНСКИ
Франция, 2015, 27 мин.
Режисьор Карлос Франклин

Корените на „Пъстър живот“ (1907), също като тези на Василий Кандински, са във вековната руска земя. При все това картината съдържа всички елементи, които по-късно придружават художника в най-голямата революция в историята на изкуството: скокът към абстракцията.

КУПКА – ДРУГАТА ИСТОРИЯ НА МОДЕРНИЗМА
Франция, 2018, 52 мин.
Режисьор Жак Льоий

85-те години на Франтишек Купка (1871-1957) обхващат период, когато най-важните течения в съвременното изкуство се предизвикват помежду си – импресионизъм, футуризъм, кубизъм, дадаизъм, сюрреализъм, супрематизъм, експресионизъм, конструктивизъм… С толкова много авангардни движения това е един от най-оживените периоди в историята на изкуството

9 април, Contemporary space, 18:30
НЕЗАКОНЕН, НЕФОРМАЛЕН
Унгария 2018, 95 мин.
Режисьор Акош Банки
Този документален филм за историята на изкуството разказва за абстрактната живопис в Унгария между 1956 г. и 1968 г.

Целта му е да представи чрез лични истории и кариери моралния избор на едно поколение и неговата вяра в свободата и автономността, изразена чрез тази форма на изкуство.

9 април, Contemporary Space, 20:30
ДВОРЦИТЕ НА НАРОДА
България, Германия, Румъния 2018, 76 мин.
Режисьори: Борис Мисирков, Георги Богданов

Дворците на народа разказва историите на пет от най-представителните сгради на социализма – емблематични за епохата и свидетели на историческите превратности в Източна Европа във втората половина на XX век.

10 април, ФКЦ 18:00
ЙОНАС КАУФМАН, ТЕНОР ЗА ВЕЧНОСТТА
Великобритания, 2017, 90 мин.
Режисьор Джон Бридкът

Германският тенор Йонас Кауфман е едно от най-горещите събития в оперния свят. Той запленява публиката със силата, емоцията и красотата на своето пеене, с интелигентността на играта си, с харизмата си на идол и с необикновения репертоар – от героичните сценични роли в опери на Вагнер до нежните песни на Шуберт на концертния подиум.

10 април, ФКЦ, 20:00
ЛУНИ, 8 мин.
РОДЕН – БОЖЕСТВЕН – АД
Франция, 2017, 52 мин.
Режисьор Брюно Авейан

В този документален филм режисьорът се фокусира върху творческия процес зад „Портите на ада“ на Огюст Роден. Определяна като един от най-важните шедьоври в историята, тази митична скулптура въплъщава всички тайни на своя създател, както и най-съкровените съставки на неговия гений.

10 април, Contemporary Space, 18:30
БЕЛИТЕ СТЕНИ НЕ КАЗВАТ НИЩО
Аржентина 2017
Режисьори Джони Робсън и Гейтс Брадли
Буенос Айрес е сложен хаотичен град. Има европейски стил и латиноамериканско сърце. Повече от век се люшка между диктатура и демокрация и гражданите му са се сблъсквали с брутално потисничество и икономическа катастрофа.

В тази среда няколко поколения активисти и творци са излизали на улицата, за да изразят себе си чрез изкуството.

10 април, Contemporary space, 20:30
СПАСЯВАНЕТО НА БАНКСИ
САЩ, 2017, 69 мин.
Режисьор Колин Дейс

Спасяването на Банкси е истинската история на един заблуден колекционер на изкуство и опита му да спаси известната картина на Банкси „Haight Street Rat” от унищожение и от търг. Усилията му да спаси Плъха срещат заплахи от градските власти, подигравки от музеи и куп шестцифрени оферти от търговци на изкуство, които нямат търпение да се докопат до картината.

11 април, ФКЦ, 19:00
АСТОР ПИАЦОЛА – ГОДИНИТЕ НА АКУЛАТА
Аржентина, 2018, 94 мин.
Режисьор Даниел Розенфелд

За този документален филм синът на Пиацола Даниел използва собствената си колекция. Уникални кадри от многобройни изпълнения и лични семейни филми са комбинирани с архивен материал, за да създадат жив портрет на Пиацола: самоуверен, упорит, страстен и истински виртуоз.

11 април, Contemporary space, 18:30
ТВОРЦИ НА ПРОТЕСТ
Полша, Италия 2018, 107 мин.
Режисьор Елена де Варда
Между 1975 г. и 1989 г. в Полша се развива най-важното в света съвременно творческо движение на ъндърграунд и независимата култура. През 1981 г., по време на военното положение, полски творци подписват документ, в който заявяват, че няма да се изявяват и да участват в представления или изложби в пространства, принадлежащи на държавата (телевизии, галерии, вестници и т.н.), тъй като държавата е враг. Някои от тях дори отказват да участват в Биеналето във Венеция.
11 април, Contemporary Spacе, 20:30
БАСКИЯ: ГНЯВ СРЕЩУ БОГАТСТВОТО
Великобритания, 90’
Режисьор Дейвид Шулман
Туптящото сърце на този документален филм е изкуството на Баския с важните начини, по които то въплъщава и отразява постижения в музиката, поезията и нов вид експресионизъм в модерното изкуство.
12 април, ФКЦ, 18:00
ЛЕНАРД БЪРНСТЕЙН – РАЗДЕЛЕНИЯТ ГЕНИЙ
Германия, 2018, 54 мин.
Режисьор Томас фон Щайнекер
Филмът създава жива картина на разностранно талантливия Бърнстейн, който балансира между ролите си на композитор и диригент, бори се с напрежението между успехите и провалите, между политиката по онова време и собствените си либерални хуманитарни възгледи.
12 април, Contemporary space, 18:30
СЛЕДИ ОТ ДУШАТА
Великобритания, 2018, 83 мин.
Режисьор Мартин Купър
За разлика от дигиталната комуникация, ръкописът носи нещо отвъд буквалното значение, нещо от душата.
През очите на 12 международни художници филмът изследва света на съвременната калиграфия и защо тя е все по-актуална форма на изкуство в днешното цифрово време.
12 април, Contemporary Space, 20:30
ДА ОТКРАДНЕШ РОДЕН
Чили, Франция 2018, 80 мин.
Режисьор Кристобал Валенсуела
В едно студено юнско утро през 2005 г. пазачите на Чилийския национален музей на изящните изкуства откриват, че скулптурата на Роден липсва от главната експозиция. Учудващо, произведението на изкуството е върнато на другия ден от млад мъж, който твърди, че го е намерил изоставено в близост до музея. След няколко разпита Луис Онфрай (21), който изучава изкуство, изненадва отново властите, като признава, че самият той е взел скулптурата
13 април, ФКЦ, 19:30
АМЕРИКАНСКО ОГЛЕДАЛО – ВНУШЕНИЯ ЗА БЕЗСМЪРТИЕТО
САЩ 2018, 62 мин.
Режисьор Артър Болдър
Носителката на „Оскар“ – екранната икона Сюзън Сарандън, и арменският художник Тигран Цитогджиян обсъждат времето и самоличността и как очевидно враждуващите ценности красота и старост се възприемат в модерното общество, доминирано от социалните медии, докато той създава портрета на актрисата по време на едно безкрайно позиране.
13 април, ФКЦ, 21:00
СПАСЯВАНЕТО НА БАНКСИ
САЩ, 2017, 69 мин.
Режисьор Колин Дейс
Спасяването на Банкси е истинската история на един заблуден колекционер на изкуство и опита му да спаси известната картина на Банкси „Haight Street Rat” от унищожение и от търг. Усилията му да спаси Плъха срещат заплахи от градските власти, подигравки от музеи и куп шестцифрени оферти от търговци на изкуство, които нямат търпение да се докопат до картината.
13 април, Contemporary space, 18:30
ИЗКУШЕНИЕТО ПАВЕЛ КОЙЧЕВ
България 2018, 52 мин. Режисьор Владимир Люцканов
Автор и продуцент Антоанета Бачурова
Документален филм за големия български скулптор Павел Койчев, смятан за концептуалист от ранга на Кристо.
В един откровен и самоироничен разговор за себе си – сред гипсово-белите оригинали от 50-годишния му творчески живот, разположени на селска ливада; или докато кърпи восъчни отливки в ателието си – Павел и цялата негова “менажерия” околовръст са въплъщение на китайската максима, че истинското изкуство прилича на… непохватност.
13 април, Contemporary space, 20:30
МУЗЕЯТ „ПРАДО“, МАДРИД
Германия, 2018, 55 мин.
Режисьор Ралф Плегер
Това не е класически филм за музей.
Подобни емоционални крайности има в творбите на Гоя, изложени в „Прадо“ в Мадрид, както и в изпълненията на печелилата множество награди „Грами“ оперна певица Джойс Дидонато. Докато стои сама пред картините на Гоя, Джойс разпознава сродна душа, която излиза извън рамката и говори на собствените ѝ артистични търсения.
14 април, ФКЦ, 18:30
ДА ОТКРАДНЕШ РОДЕН
Чили, Франция 2018, 80 мин.
Режисьор Кристобал Валенсуела
В едно студено юнско утро през 2005 г. пазачите на Чилийския национален музей на изящните изкуства откриват, че скулптурата на Роден липсва от главната експозиция. Учудващо, произведението на изкуството е върнато на другия ден от млад мъж, който твърди, че го е намерил изоставено в близост до музея. След няколко разпита Луис Онфрай (21), който изучава изкуство, изненадва отново властите, като признава, че самият той е взел скулптурата.
14 април, ФКЦ, 20:00
ФИЛМ НОСИТЕЛ НА ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ФЕСТИВАЛА
15 април, ФКЦ, 18:00
ЧУДОТО НА МАЛКИЯ ПРИНЦ
Холандия, 2018, 89 мин.
Режисьор Мариолейне Боонстра
Документален филм за страстните преводачи на книгата „Малкия принц“ на Антоан Дьо Сент-Екзюпери, които се борят за запазването на своите застрашени езици.
След Библията „Малкият принц“ е най-превежданата книга в света. Има версии на повече от 300 езика. Защо хора от съвсем различни общества избират точно тази книга, за да запазят живи своите езици и култури? От нощното небе, където Малкият принц ни се усмихва от своята звезда и където авиаторът и автор на книгата Антоан дьо Сент-Екзюпери се чувства най-добре, този филм се приземява в пустинята.
16 април, ФКЦ, 19:00
ЗАХА ХАДИД: ЦЕНТЪР ЗА ПЕТРОЛНИ НАУКИ И ИЗСЛЕДВАНИЯ “КРАЛ АБДУЛА”- 7 мин.
КЕВИН РОШ: ТИХИЯТ АРХИТЕКТ
Ирландия, САЩ 2017, 82 мин.
Режисьор Марк Нунан
Носителят на наградата „Прицкер“, архитектът от ирландско-американски произход Кевин Рош е загадка. Той е достигнал върха в своята професия, но не се интересува от славата и отбягва етикета „архитект-звезда“. Сред всепризнати негови шедьоври са сградите на Фондация „Форд“ и Оукландския музей на Калифорния.
16 април, Contemporary Space, 18:30
БАРНЕТ НЮМАН И КРАЯТ НА СТРАХА
Холандия, 2018, 70 мин.
Режисьор Барбара Висер
От момента, в който Градският музей в Амстердам придобива тази голяма картина в преобладаващо червено през 1969 г., до днес „Кой се страхува от червено, жълто и синьо III“ е произведение на изкуството, което повдига въпроси, предизвиква емоции и провокира емоционални реакции.
Бруталното нападение над картината в първия ден на пролетта през 1986 г. е последвано от, както се оказва по-късно, доста неконвенционална реставрация.
16 април, Contemporary Space, 20:30
ГОРЯ
Испания, 2018, 51 мин.
Режисьор Андреу Сигнес
Какво е общото между двете най-важни ефимерни събития в света и какво е различното между тях?
Празникът Лас Фаяс във Валенсия с над 100 години традиция е запазил и развил корените си с времето. Повечето участници работят през цялата година, за да изкарат изкуството и сатирата си на улицата само за да изгорят творенията си по-късно. Ежегоден ритуал на обновление, изпълняван по време на пролетното равноденствие.
17 април, ФКЦ 19:00
НАДАР – ПЪРВИЯТ ФОТОГРАФ
Франция, 2018, 52 мин.
Режисьор Мишел Доминиси
Корените на „Пъстър живот“ (1907), също като тези на Василий Кандински, са във вековната руска земя. При все това картината съдържа всички елементи, които по-късно придружават художника в най-голямата революция в историята на изкуството: скокът към абстракцията.
17 април, Contemporary Space – 18:30
АГАТА КРИСТИ – КРАЛИЦАТА НА КРИМИНАЛНИТЕ РОМАНИ
Германия, 2018, 52 мин.
Режисьор Ана Щойбер
Агата Кристи обикновено се описва чрез суперлативи: тя е най-превежданият писател в света с повече от един милиард копия и е създателката на модерния британски криминален роман. Нейните герои Еркюл Поаро и Мис Марпъл са известни в цял свят, а пиесата ѝ „Клопка за мишки“ година след година продължава да чупи собствените си рекорди за брой представления и брой зрители.
17 април, Contemporary space, 20:30
ПЪСТЪР ЖИВОТ – ВАСИЛИЙ КАНДИНСКИ
Франция, 2015, 27 мин.
Режисьор Карлос Франклин
Корените на „Пъстър живот“ (1907), също като тези на Василий Кандински, са във вековната руска земя. При все това картината съдържа всички елементи, които по-късно придружават художника в най-голямата революция в историята на изкуството: скокът към абстракцията.
17 април, Contemporary space, 20:30
КУПКА – ДРУГАТА ИСТОРИЯ НА МОДЕРНИЗМА
Франция, 2018, 52 мин.
Режисьор Жак Льоий
85-те години на Франтишек Купка (1871-1957) обхващат период, когато най-важните течения в съвременното изкуство се предизвикват помежду си – импресионизъм, футуризъм, кубизъм, дадаизъм, сюрреализъм, супрематизъм, експресионизъм, конструктивизъм… С толкова много авангардни движения това е един от най-оживените периоди в историята на изкуството.
18 април, ФКЦ, 18:00
ИСТОРИЯТА НА ФЛОРЪНС ФОСТЪР ДЖЕНКИНС
Германия, 2016, 93 мин.
Режисьор Ралф Плегер
От 20-те години на XX в. публичните изяви на Фостър Дженкинс привличат огромни тълпи и предлагат пеене, което е толкова ужасно, че е направо неустоимо. Разпродаденият рецитал на Дженкинс в Карнеги Хол през 1944 г. остава една от легендарните вечери на тази велика концертна зала.
18 април, Contemporary Space, 18:30
ИНФЛУЕНЦА (ЗА КИРСТИНЕ РЬОПСТОРФ)
Дания, 2018, 75 мин.
Режисьор Бярке Ундербьерг
Творческият процес зад работата на датската художничка Кирстине Рьопсторф за Биеналето във Венеция през 2017 г., представен като размишление за самото творчество.
ВХОД СВОБОДЕН!
18 април, Contemporary Space, 20:30
BGL FANCY
Канада 2017, 83 мин.
Режисьор Бенджамин Хог
След 20-годишна кариера групата за съвременно изкуство BGL (Жасмин Билодо, Себастиан Жигер и Никола Лавердиер) получава мисията да ръководи три важни проекта. Задачата е колосално предизвикателство: да създадат две монументални публични произведения на изкуството – едното в Монреал, а другото в Торонто, и да представят Канада на 56-ото биенале във Венеция.
ВХОД СВОБОДЕН!
19 април, ФКЦ, 19:00
АНСАМБЪЛ „АЛЕКСАНДРОВ“ – ИЗКУСТВО И ПОРЯДКИ
Русия 2018, 50 мин.
Режисьори Расим Полоскин и Игор Левин
На 25 декември 2014 г. прочутият ансамбъл „Александров“, по-известен със старото си име Хор на Червената армия, загива в самолетна катастрофа на път за руската въздушна база Хмеймим, където трябва да пее за руските военни в Сирия на Нова година.
19 април, ФКЦ, 20:30
ОРКЕСТЪР ОТ ИЗГНАНИЦИ
САЩ, Израел, 2012, 85 мин.
Режисьор Джош Арънсън
Някои истории се изгубват във вихъра на своето време. Често само обръщайки поглед назад, можем да открием истинските създатели на историята. Един такъв човек е удивителният полски цигулар Бронислав Хуберман. Филмът изследва четиригодишната одисея на този велик човек, чиято кулминация е създаването на оркестъра, който ще се превърне в Израелската филхармония.
19 април, Contemporary space, 18:30
НАДАР – ПЪРВИЯТ ФОТОГРАФ
Франция, 2018, 52 мин.
Режисьор Мишел Доминиси
Благодарение на този пионер в портретната фотография през XIX в. лицата на Шарл Бодлер, Виктор Юго, Жюл Верн, Сара Бернар и Рихард Вагнер са добре известни и са ни познати дори и днес. Надар успява да покани в студиото си всеки от тези великани на европейската култура, за да го снима за поколенията.
19 април, Contemporary space, 20:30
ФРИДА КАЛО – ДИЕГО РИВЕРА: ПОГЛЪЩАЩА СТРАСТ
Франция, 2017, 52 мин.
Режисьор Катрин Авентюрие
Това е страстната история между два невъзможни характера, двама защитници на Мексико, двама художници, отдадени на своето изкуство. Как връзката им ще предизвика революция в изкуството на Мексико? Колко далече ще отидат двамата в своята любов един към друг и в борбата си за живот?
20 април, ФКЦ, 20:30
БЕРНИНИ РАЗКАЗВА БЕРНИНИ
Италия, 2018, 56 мин.
Режисьор Андрес Арсе Малдонадо
Джан Лоренцо Бернини е не само велик творец: архитект, художник и скулптор, но и страстен мъж, който едва не убива брат си заради любовта си към една жена. Бернини е първичен художник, който вае скулптурите си в екстаз и оставя отпечатък в своята епоха с уникален стил – барок – витален и неудържим като неговата енергия.
20 април, Contemporary space, 18:30
ЧУДОТО НА МАЛКИЯ ПРИНЦ
Холандия, 2018, 89 мин.
Режисьор Мариолейне Боонстра
Документален филм за страстните преводачи на книгата „Малкия принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, които се борят за запазването на своите застрашени езици.
След Библията „Малкият принц“ е най-превежданата книга в света. Има версии на повече от 300 езика.
20 април, Contemporary Space, 20:30
ДА СЪНУВАШ МУРАКАМИ
Дания, 2017, 58 мин.
Режисьор Нитеш Анджаан
Когато Мет Холм започва да превежда дебютния роман на Харуки Мураками „Чуй как пее вятърът“, една двуметрова жаба се появява на станция на метрото в Токио. Жабата започва да я следи, решена да въвлече преводачката в своята вражда с гигантския Червей, който бавно се събужда от дълбок сън, готов да унищожи света с омраза.
21 април, ФКЦ, 19:00
ФЛОРЕНЦИЯ, УФИЦИ, ОБГРИЖВАНЕТО
Италия, 2018, 53 мин.
Режисьор Лука Галаси
Картина от XVII в. е разкъсана на парчета от бомба, заложена от мафията във Флоренция през 1993 г. Петима души загиват, а стотици произведения на изкуството в музея „Уфици“ са повредени. Разкъсаната „Картоиграчите“ на близкия до стила на Караваджо Бартоломео Манфреди се смята за изгубена завинаги и остава в хранилището на „Уфици“ 24 години, докато една флорентинска реставраторка не решава да се погрижи за нея и да я съживи.
21 април, ФКЦ, 20:30
ГОРЯ
Испания, 2018, 51 мин.
Режисьор Андреу Сигнес
Какво е общото между двете най-важни ефимерни събития в света и какво е различното между тях?
Празникът Лас Фаяс във Валенсия с над 100 години традиция е запазил и развил корените си с времето. Повечето участници работят през цялата година, за да изкарат изкуството и сатирата си на улицата само за да изгорят творенията си по-късно. Ежегоден ритуал на обновление, изпълняван по време на пролетното равноденствие.
22 април, ФКЦ, 18:30
YOU´LL NEVER WALK ALONE
Германия, 2017, 95 мин.
Режисьор Андре Шефер
Филмът разказва историята на една песен, която се е превърнала в пример за световен фолклор. Всеки уикенд стотици хиляди футболни фенове я пеят по стадионите в целия свят. “You´ll Never Walk Alone“ е пята от Джуди Гарланд, Луис Армстронг, Махалия Джаксън, Джони Кеш, Тримата тенори и още много певци.
23 април, ФКЦ, 18:30
ФРАНК ГЕРИ: ДА СТРОИШ ПРАВОСЪДИЕ
САЩ 2018, 70 мин.
Режисьор Ултан Гилфойл
Филмът разказва за архитекта Франк Гери и неговото изследване на архитектурата на затворите като предмет за най-добрите студенти по архитектура в САЩ. Виждаме как Гери организира две „майсторски“ ателиета по покана на Джордж Сорос и неговата фондация „Отворено общество“ за този уникален проект – едното в Южнокалифорнийския архитектурен институт в Лос Анжелис, а другото в Училището по архитектура в Йейл.
23 април, Contemporary Space, 18:30
ДОМЪТ НА МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА
САЩ 2017, 111 мин.
Режисьор Сюзън Фрьомке
Домът на Метрополитън опера – нов филм на награждаваната документалистка Сюзън Фрьомке, изследва забележителен период от богатата история на „Метрополитън Опера“ и време на голяма промяна за Ню Йорк.
23 април, Contemporary space, 20:30
ИСТОРИЯТА НА ФЛОРЪНС ФОСТЪР ДЖЕНКИНС
Германия, 2016, 93 мин.
Режисьор Ралф Плегер
От 20-те години на XX в. публичните изяви на Фостър Дженкинс привличат огромни тълпи и предлагат пеене, което е толкова ужасно, че е направо неустоимо. Разпродаденият рецитал на Дженкинс в Карнеги Хол през 1944 г. остава една от легендарните вечери на тази велика концертна зала.
Филмът изследва загадката и жената зад звуковата атака над публиката.
24 април, ФКЦ, 20:30
БЕЛИТЕ СТЕНИ НЕ КАЗВАТ НИЩО
Аржентина 2017, 70 мин.
Режисьори Джони Робсън и Гейтс Брадли
Буенос Айрес е сложен хаотичен град. Има европейски стил и латиноамериканско сърце. Повече от век се люшка между диктатура и демокрация и гражданите му са се сблъсквали с брутално потисничество и икономическа катастрофа.
24 април, Contemporary space, 18:30
ХИГИНБОТЪМ, ВДЪХНОВЯВАЩИ ГЛАСОВЕ
Белгия 2018, 93 мин.
Режисьори Филип Рейпенс and Лоик Поршер
Последните седмици на Едуард Хигинботъм като диригент на хора на Ню колидж – Оксфорд, който ръководи в продължение на 38 години. Хиги разкрива тайните на неговата педагогика и отдадеността му на хоровата музика в критичен, трогателен момент от живота му. Това е филм, който показва предимствата на качественото музикално образование и познанието за красотата, които един изключителен педагог раздава щедро на младите певци.
24 април, Contemporary Space, 20:30
ДИМИТРИС ПАПАЙОАНУ: ЗАД СТЕНАТА
Гърция, 2019, 65 мин.
Режисьор Нефели Сари
Зад стената е документален филм за Димитрис Папайоану – гръцки режисьор, хореограф, изпълнител, визуален творец, но това не е типична биография. Проследявайки подготовката на неговата най-загадъчна и важна творба, наречена „Натюрморт“, филмът се фокусира върху визията и философията му, върху метода му на работа и обичайните му практики, както и върху всеотдайните му сътрудници. Филмът прокарва паралел между творческия процес и мита за Сизиф, изтъквайки, че животът и работата на големите творци съществуват в симбиоза.
25 април, ФКЦ, 20:30
МУЗЕЯТ „ПРАДО“, МАДРИД
Германия, 2018, 55 мин.
Режисьор Ралф Плегер
Това не е класически филм за музей.
Подобни емоционални крайности има в творбите на Гоя, изложени в „Прадо“ в Мадрид, както и в изпълненията на печелилата множество награди „Грами“ оперна певица Джойс Дидонато. Докато стои сама пред картините на Гоя, Джойс разпознава сродна душа, която излиза извън рамката и говори на собствените ѝ артистични търсения.
25 април, Contemporary space, 18:30
ГЕОРГИ МАРКОВ: ЧУВСТВО ЗА НЕПОНОСИМОСТ Документалният филм на Боя Харизанова “ЧУВСТВО ЗА НЕПОНОСИМОСТ” (2019) е нов разказ за един по-непознат период от живота и творчеството на писателя Георги Марков, този до бягството му от комунистическа България през 1969 година.
25 април, Contemporary space, 20:30
ТАНЦУВАЩИ ИСТОРИИ
САЩ 2018, 85 мин.
Режисьор Роб Фрухтман
Филмът на носителя на награда от фестивала „Сънданс” Роб Фрухтман, създаден в партньорство с известните кинотворци Микаел Сьодерстен, Корнелия Равенал и Уенди Сакс, проследява шестима разнородни танцьори от нюйоркската трупа „Батъри Данс“ в Индия, Румъния, Корея и Ирак, където те работят с младежи в риск. Навсякъде имат само седмица, за да преподадат основите на хореографията и да подготвят представление.


Мисия
Филмовият фестивал „Мастер оф Арт“
е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Той се провежда в три града в България — София, Пловдив и Варна.
Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи в изкуството. Неговата програма е посветена на документалното кино, което разглежда творческите виждания върху историята на изкуството и съвременното изкуство, както и отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време.
Целта на фестивала е да показва документални филми, които представят талантите и творческия процес в следните категории: Архитектура и Дизайн, Изкуство и деца, Съвременно изкуство, Кулинарно изкуство, Изобразителнo изкуствo и Фотография, Литература, Музика и Танц, Театър и Кино.
Фестивалът обръща внимание също и върху съвременните тенденции във Видео арт и Арт рекламата, както и върху Изкуството във видеоигрите.
Мисията на филмовия фестивал „Мастер оф Арт“ е да се превърне в алтернативна платформа на масовата култура. Искаме да създадем възможности и да спомогнем за диалога и сътрудничеството между творците. Фестивалът е най-големият в Източна Европа форум за млади документалисти, изкушени да разказват вдъхновяващи истории за изкуството.
Филмовият фестивал „Мастер оф Арт“ се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация “Master of Art” със финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна, Фондация “Америка за България” и на Националния филмов център. Четвъртото издание на фестивала ще се проведе от 4 до 25 април 2019 г. едновременно в София, Пловдив и Варна.

Фестивала Master of Art 2019 във Варна се организира с финансовата подкрепа на:

Фонд Култура на Община Варна

Affect Media – студио за реклама

ECLISE – системи за плъзгащи врати

FEKTA – архитектурно студио

Le Petit Marché – изтънчена средиземноморска кухня на открито


Събития

  • Mona_Profile
    ЗАЩО “МОНА ЛИЗА” Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ШЕДЬОВЪР В ИСТОРИЯТА?

    анализ на произведението

    Лиза Боева

    7 декември, 17:00

  • Profile_I-See-Red-People
    Червено, твърде червено

    Документален, България-Франция, 83'

    проекции в Cinema Room

    13, 14 ноември, 19:00

  • Profile_AM
    ИЗКУСТВО И РАЗУМ

    Документален, Великобритания, 65'

    прожекции в Cinema Room

    31 май, 1, 2, 4, 5 юни

  • Profile_mofa_19_
    ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ “MASTER OF ART” ВАРНА

    прожеции в Cinema Room

    филми за изкуство

    04 - 25 April :: 2019

  • TMN_Profile
    НЕ МЕ ДОКОСВАЙ

    Румъния-Германия-Чехия-България-Франция, 125'

    прожекции в Cinema Room

    29.03 - 02.04 :: 2019

  • Aga_Profile
    Áга

    Драма, България, Франция, Германия, 96'

    прожекции в Cinema Room

    29.03 - 02.04 :: 2019

  • AC_Profile
    АВТОРИ И ПРОИЗВЕДЕНИЯ, ПРЕОБЪРНАЛИ СВЕТА НА ИЗКУСТВОТО!

    Съвременно Изкуство и Култура

    лекция - прожекция

    09.03.2018 :: 17:00, 19:00

  • BH_Profile
    100 години Баухаус

    филмова програма

    Гьоте Институт - България

    23.02 - 28.02 :: 2019