СВОБОДНО изложба в тоалетната на Съвременно пространство
Алекси Иванов :: 17.01.2018 :: 19:00

АЛЕКСИ ИВАНОВ
Свободно – изложба в тоалетната на Съвременно пространство
Откриване: 17 януари, сряда, 19:00

Изложбата гостува на тоалетната на галерията след като беше представена за пръв път на 29 декември 2017 в обществена тоалетна пред Музея на изкуството и индустрията в Сент Етиен/ Франция.
Като артист занимаващ се с улично изкуство Алекси Иванов работи с конкретни пространства, за които подготвя творбите си. Такъв е случаят и с тоалетната.

Концепция: Художникът вярва, че тоалетните са едно от нещата, от които всички се нуждаем, независимо от възрастта ни, расата ни, полът ни, сексуалната ни ориентация, познанието ни за Света, религията ни, културният ни произход, народността или националността ни.

Тоалетната е място, на което оставаме сами със себе си и от тази гледна точка тя би могла да бъде много по-спокойно и уединено място за разглеждане на произведения на изкуството, отколкото претъпкана с посетители галерия или музей.

По традиция най-разпространениете форми на изкуство, които могат да се видят в тоалетни с обществен достъп са графити таговете и стикерите къто бързо възпроизведаеми, интуитивни и неангажиращи вниманието на посетителите. (Естествено, ако тоалетната не е заключена и никой не отговори, когато почукате на вратата бихте могли да се натъкнете и на пърформънс). Затова е по-скоро като предизвикателство да се изработят неща специално за пространството на тоалетна.

Всички представени в изложбата експонати са нарисувани на рециклирани дървени плоскости с размери 11 х 11,5 см и са закрепени с ненареждащ на повърхността за инсталация материал. Ще бъдат представени повече от 50 изображения. Събитието ще продължи няколко часа и представените платна ще бъдат деинсталирани след приключването му.

Персонажите, които Алекси представя са задници-хора от различни раси и с различни заслуги за историята на човечеството. Някои са разпознаваеми, а други са съвсем обикновени като всеки от нас. Изложбата е адаптирана за българска публика с представители на българското общество. Както авторът споменава, тоалетните са нещо от което ВСИЧКИ имаме нужда без значение кой или какво сме.

Дата: 17 януари 2018 ( СРЯДА ) – Заповядайте!

Големи благодарности на всеки, който е прочел това и планира да присъства на събитието.
Големи благодарности на Радослав Радославов за обработката на първоначалния тийзър на изложбата. Ще имате възможност да видите прожекцията му по време на събитието.

П.П.: Алекси Иванов вече е представял платна и инсталация с тоалетната на кафене Стардъст в Орхус/ Дания по време на самостоятелната си изложба там през 2013-та година.

През 2014-та авторът чува за идеята на българският графичен дизайнер Димитър Трайчев за представяне на цялостна изложба в пространството на тоалетна и вероятно бива повлиян от този факт.

Събития

  • Mona_Profile
    ЗАЩО “МОНА ЛИЗА” Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ШЕДЬОВЪР В ИСТОРИЯТА?

    анализ на произведението

    Лиза Боева

    7 декември, 17:00

  • Profile_I-See-Red-People
    Червено, твърде червено

    Документален, България-Франция, 83'

    проекции в Cinema Room

    13, 14 ноември, 19:00

  • Profile_AM
    ИЗКУСТВО И РАЗУМ

    Документален, Великобритания, 65'

    прожекции в Cinema Room

    31 май, 1, 2, 4, 5 юни

  • Profile_mofa_19_
    ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ “MASTER OF ART” ВАРНА

    прожеции в Cinema Room

    филми за изкуство

    04 - 25 April :: 2019

  • TMN_Profile
    НЕ МЕ ДОКОСВАЙ

    Румъния-Германия-Чехия-България-Франция, 125'

    прожекции в Cinema Room

    29.03 - 02.04 :: 2019

  • Aga_Profile
    Áга

    Драма, България, Франция, Германия, 96'

    прожекции в Cinema Room

    29.03 - 02.04 :: 2019

  • AC_Profile
    АВТОРИ И ПРОИЗВЕДЕНИЯ, ПРЕОБЪРНАЛИ СВЕТА НА ИЗКУСТВОТО!

    Съвременно Изкуство и Култура

    лекция - прожекция

    09.03.2018 :: 17:00, 19:00

  • BH_Profile
    100 години Баухаус

    филмова програма

    Гьоте Институт - България

    23.02 - 28.02 :: 2019