“Завой” във Варна
Представяне на дебютна стихосбирка :: 13.10.2018 :: 18:00

За любителите на поезията и съвременното изкуство във Варна: ИК Жанет 45 и contemporary space Ви канят на представянето на дебютната стихосбирка “Завой” на Иван С. Вълев (спечелила първа награда за дебютна поетична книга “Южна пролет” и номинирана в категория дебют на 4-те годишни награди на литературен клуб “Перото”) във Варна от 18 ч на ул. Марко Балабанов 23. С думи за книгата Desislava Nedelcheva. Заповядайте!

Иван С. Вълев е роден през 1984 година в град Сандански. Завършва Техническия университет в София като първите му две публикации са научни статии. Въпреки че работи в сферата на телекомуникациите, музикалните и литературните му интереси довеждат до по-сериозни опити и в двете области – бас-китарист е на етно-рок формацията „Гологан“ (с поетите Иван Христов и Петър Чухов и Анджела Родел,) и съосновател на литературната рок-група LaText с Петър Чухов, свирил е и в инди-рок бандата „Bears And Hunters“, както и в страничния проект Homeovox на китариста на група „Остава“ Георги Георгиев.

Публикувал е хайку (в българо-унгарската хайку антология „Различна тишина” и Литературен вестник) и поезия в интернет изданията „Кръстопът”, Литературен клуб, Public Republic, Dictum, High View Art, Открита литература, вестник „България днес“, списание „Жената Днес“ и др.). Лауреат е на различни форуми, между които са националният конкурс „Петко и Пенчо Славейкови“ гр. Трявна, поетичният конкурс по случай 130 години от рождението на Сирак Скитник и 40 години от първата емисия на Радио Благоевград, както и националният конкурс за млади поети „Димитър Бояджиев“.

Стихосбирката „Завой“ е първата му книга, включваща стихотворения, публикувани в периодични издания и награждавани на различни конкурси. Редактор е Petar Tchouhov, корица и оформление Иво Рафаилов, издава ИК „Жанет 45“.

„Иван скицира кратки, парадоксални епизоди от живота с уверени движения. С минимален брой думи. С изящна проницателност. Без словесни украси. Сред натоварения градски трафик този „Завой“ е глътка чист въздух. До дъното на дробовете.“

Кристин Димитрова

„Поетичната книга „Завой“ е пътуване в ясна посока. Поезията на Иван С. Вълев е директна и честна, пестелива на думи, лишена от ненужно разкрасяване и метафорични финтифлюшки. Тя работи с други кодове – разчита на иронията и улавя неочакваните парадокси в света около нас. Дори нещо повече – в тази дебютна книга има лекота. Лекота, която ни позволява да различаваме истината от измислицата, дълбочината от плитчините.“

Оля Стоянова

Събития

  • Mona_Profile
    ЗАЩО “МОНА ЛИЗА” Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ШЕДЬОВЪР В ИСТОРИЯТА?

    анализ на произведението

    Лиза Боева

    7 декември, 17:00

  • Profile_I-See-Red-People
    Червено, твърде червено

    Документален, България-Франция, 83'

    проекции в Cinema Room

    13, 14 ноември, 19:00

  • Profile_AM
    ИЗКУСТВО И РАЗУМ

    Документален, Великобритания, 65'

    прожекции в Cinema Room

    31 май, 1, 2, 4, 5 юни

  • Profile_mofa_19_
    ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ “MASTER OF ART” ВАРНА

    прожеции в Cinema Room

    филми за изкуство

    04 - 25 April :: 2019

  • TMN_Profile
    НЕ МЕ ДОКОСВАЙ

    Румъния-Германия-Чехия-България-Франция, 125'

    прожекции в Cinema Room

    29.03 - 02.04 :: 2019

  • Aga_Profile
    Áга

    Драма, България, Франция, Германия, 96'

    прожекции в Cinema Room

    29.03 - 02.04 :: 2019

  • AC_Profile
    АВТОРИ И ПРОИЗВЕДЕНИЯ, ПРЕОБЪРНАЛИ СВЕТА НА ИЗКУСТВОТО!

    Съвременно Изкуство и Култура

    лекция - прожекция

    09.03.2018 :: 17:00, 19:00

  • BH_Profile
    100 години Баухаус

    филмова програма

    Гьоте Институт - България

    23.02 - 28.02 :: 2019