СВОБОДНО изложба в тоалетната на Съвременно пространство
Алекси Иванов :: 17.01.2018 :: 19:00

АЛЕКСИ ИВАНОВ
Свободно – изложба в тоалетната на Съвременно пространство
Откриване: 17 януари, сряда, 19:00

Изложбата гостува на тоалетната на галерията след като беше представена за пръв път на 29 декември 2017 в обществена тоалетна пред Музея на изкуството и индустрията в Сент Етиен/ Франция.
Като артист занимаващ се с улично изкуство Алекси Иванов работи с конкретни пространства, за които подготвя творбите си. Такъв е случаят и с тоалетната.

Концепция: Художникът вярва, че тоалетните са едно от нещата, от които всички се нуждаем, независимо от възрастта ни, расата ни, полът ни, сексуалната ни ориентация, познанието ни за Света, религията ни, културният ни произход, народността или националността ни.

Тоалетната е място, на което оставаме сами със себе си и от тази гледна точка тя би могла да бъде много по-спокойно и уединено място за разглеждане на произведения на изкуството, отколкото претъпкана с посетители галерия или музей.

По традиция най-разпространениете форми на изкуство, които могат да се видят в тоалетни с обществен достъп са графити таговете и стикерите къто бързо възпроизведаеми, интуитивни и неангажиращи вниманието на посетителите. (Естествено, ако тоалетната не е заключена и никой не отговори, когато почукате на вратата бихте могли да се натъкнете и на пърформънс). Затова е по-скоро като предизвикателство да се изработят неща специално за пространството на тоалетна.

Всички представени в изложбата експонати са нарисувани на рециклирани дървени плоскости с размери 11 х 11,5 см и са закрепени с ненареждащ на повърхността за инсталация материал. Ще бъдат представени повече от 50 изображения. Събитието ще продължи няколко часа и представените платна ще бъдат деинсталирани след приключването му.

Персонажите, които Алекси представя са задници-хора от различни раси и с различни заслуги за историята на човечеството. Някои са разпознаваеми, а други са съвсем обикновени като всеки от нас. Изложбата е адаптирана за българска публика с представители на българското общество. Както авторът споменава, тоалетните са нещо от което ВСИЧКИ имаме нужда без значение кой или какво сме.

Дата: 17 януари 2018 ( СРЯДА ) – Заповядайте!

Големи благодарности на всеки, който е прочел това и планира да присъства на събитието.
Големи благодарности на Радослав Радославов за обработката на първоначалния тийзър на изложбата. Ще имате възможност да видите прожекцията му по време на събитието.

П.П.: Алекси Иванов вече е представял платна и инсталация с тоалетната на кафене Стардъст в Орхус/ Дания по време на самостоятелната си изложба там през 2013-та година.

През 2014-та авторът чува за идеята на българският графичен дизайнер Димитър Трайчев за представяне на цялостна изложба в пространството на тоалетна и вероятно бива повлиян от този факт.

Събития

 • IsV_profile
  “Завой” във Варна

  Представяне на дебютна стихосбирка

  Иван С. Вълев

  13.10.2018 :: 18:00

 • MnG_Profile
  ЯПОНСКО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

  с Масако Георгиева

  Изложба, Стенопис, Лекция

  5, 6.10.2018 :: 18:00

 • HT_Profile
  Кралицата на животните и най–красивите градини

  Христина Ташева

  Представяне на фотокнига

  28.06.2018 :: 19:00

 • Spring-Logor-
  Пролетна програма на Future Shorts

  Късометражни филми

  Прожекции в Кино Стая

  29, 30.05 :: 18:30, 20:30

 • Night-2018-Prof
  Нощ на литературатa 2018

  четене, дискусия

  литературно събитие

  09, 10.05 :: 18:00 - 22:00

 • Profile
  Master of Art Film Festival

  документални филми за изкуство

  Филмов фестивал

  12.04 - 30.04 :: 2018

 • TOS_Profile
  Другата страна на надеждата

  Комедия, Драма, Финландия, 98'

  прожекции в Cinema Room

  8, 9, 10.03

 • ID_PRofile
  Аз, Даниел Блейк

  Драма, Великобритания, 100'

  прожекции в Cinema Room

  27.02; 1,8,10.03