“Завой” във Варна
  ::  

За любителите на поезията и съвременното изкуство във Варна: ИК Жанет 45 и contemporary space Ви канят на представянето на дебютната стихосбирка “Завой” на Иван С. Вълев (спечелила първа награда за дебютна поетична книга “Южна пролет” и номинирана в категория дебют на 4-те годишни награди на литературен клуб “Перото”) във Варна от 18 ч на ул. Марко Балабанов 23. С думи за книгата Desislava Nedelcheva. Заповядайте!

Иван С. Вълев е роден през 1984 година в град Сандански. Завършва Техническия университет в София като първите му две публикации са научни статии. Въпреки че работи в сферата на телекомуникациите, музикалните и литературните му интереси довеждат до по-сериозни опити и в двете области – бас-китарист е на етно-рок формацията „Гологан“ (с поетите Иван Христов и Петър Чухов и Анджела Родел,) и съосновател на литературната рок-група LaText с Петър Чухов, свирил е и в инди-рок бандата „Bears And Hunters“, както и в страничния проект Homeovox на китариста на група „Остава“ Георги Георгиев.

Публикувал е хайку (в българо-унгарската хайку антология „Различна тишина” и Литературен вестник) и поезия в интернет изданията „Кръстопът”, Литературен клуб, Public Republic, Dictum, High View Art, Открита литература, вестник „България днес“, списание „Жената Днес“ и др.). Лауреат е на различни форуми, между които са националният конкурс „Петко и Пенчо Славейкови“ гр. Трявна, поетичният конкурс по случай 130 години от рождението на Сирак Скитник и 40 години от първата емисия на Радио Благоевград, както и националният конкурс за млади поети „Димитър Бояджиев“.

Стихосбирката „Завой“ е първата му книга, включваща стихотворения, публикувани в периодични издания и награждавани на различни конкурси. Редактор е Petar Tchouhov, корица и оформление Иво Рафаилов, издава ИК „Жанет 45“.

„Иван скицира кратки, парадоксални епизоди от живота с уверени движения. С минимален брой думи. С изящна проницателност. Без словесни украси. Сред натоварения градски трафик този „Завой“ е глътка чист въздух. До дъното на дробовете.“

Кристин Димитрова

„Поетичната книга „Завой“ е пътуване в ясна посока. Поезията на Иван С. Вълев е директна и честна, пестелива на думи, лишена от ненужно разкрасяване и метафорични финтифлюшки. Тя работи с други кодове – разчита на иронията и улавя неочакваните парадокси в света около нас. Дори нещо повече – в тази дебютна книга има лекота. Лекота, която ни позволява да различаваме истината от измислицата, дълбочината от плитчините.“

Оля Стоянова

Events

 • BH_Profile
  Bauhaus 100

  film program

  Goethe Institut - Bulgaria

  23.02 - 28.02 :: 2019

 • IsV_profile
  “Завой” във Варна

   

   

   

 • MnG_Profile
  JAPANESE CONTEMPORARY ART

  with Ms Masako Georgieva

  Exhibition, Mural, Talk

  5, 6.10.2018 :: 18:00

 • HT_Profile
  The Queen Of The Animals And The Most Beautiful Gardens

  Hristina Tasheva

  Presentation of the book

  28.06.2018 :: 19:00

 • Spring-Logor-
  Future Shorts Spring Program

  Short Films

  Cinema Room Screenings

  29, 30.05 :: 18:30, 20:30

 • Night-2018-Prof
  Нощ на литературатa 2018

   

   

   

 • Profile
  Master of Art Film Festival

  Film Festival

  Art Documentaries

  12.04 - 30.04 :: 2018

 • TOS_Profile
  The Other Side of Hope

  Comedy, Drama, Finland, 98'

  Screenings in Cinema Room

  8, 9, 10.03